Økonomi

Nye muligheter ved bruksdyrkryssing

Økonomisk blir det endå meir å hente på bruksdyrkryssing frå nyttår. Men kva slags rase og sædtype skal du bruke?

Tekst og foto:
Svein-Egil Skartveit

Avlsrådgiver i Tine

svein-egil.skartveit@tine.no

Tyroler- og anguskviger som et resultat av bruksdyrkryssing på melkebruket. Kjøttproduksjon på beite.

Bildet er i stadig endring. Fra nyttår vil O og O+ gi samme kvalitetstilskudd på 8,20 kr. Mens R- og oppover gir 12,00 kr. Det vil også komme et tillegg for IMF (IntraMuskulærtFett). Prisen er uavklart, og piloten nå i høst vil avklare nivået på IMF. Fra 1. januar 2025 vil kravet til Norsk kjøttfe reduseres fra 75 prosent til 50 prosent kjøttfeandel. Det betyr at slaktedyr av ung okse med melkerase mor og godkjent kjøttfeokse som far vil gi kjøttfetillegg, (som er fra 1.0 – 4.00 kr), sjå tabellen under. Krav til far er 100 prosent rein rase kjøttfeokse av semin, stambokført eller ungdyrkåra, same som for angusavtalen. Krav til klasse er O eller bedre, fettgruppe fra 1 og et krav til vekt på 200 kg. Det vil åpnes for innmelding fra 1.januar 2025. Husk å tegne Norsk Kjøttfeavtale før den tid.

Tabell. Kjøttfetillegg

Uke 1 til 17 3

50 kr

Uke 18 til 25 4

00 kr

Uke 26 til 38 3

00 kr

Uke 39 til 52 1

00 kr

Ku hele året 1

00 kr

Rasevalg

Hvilken rase bør eg velge? Alle kjøttferasene gir kjøttfetillegget. Anguskrysninger kan fra 1.januar 2025 meldes inn på enten angusavtale eller kjøttfeavtale. Om du melder inn på angusavtalen og oksen ikkje klarer kravet til angusavtalen, vil den automatisk få kjøttfetillegget, om den tilfredsstiller kravet. Husk at angustillegget er høyere enn kjøttfetillegget, som har andre krav til alder, vekt og fettgruppe enn angusavtalen. Dette med IMF kan gjør Angus interessant også uten angusavtale.

Faktisk kilopris til produsent

Eg har sett litt på kiloprisen til produsent på ungokse av kjøttfe tung rase x NRF, av Angus x NRF på angusavtale opp mot rein NRF hos Nortura. Dette er et snitt fra fem bruk på leveranser i august 2024. Det er mellom 8 og 11 dyr i kvar kategori.

I denne kiloprisen er både slakteklasse og fettrekk med pluss kvalitetstilskudd og angusavtale. Det som ikkje er med er, avtaletillegg, distriktstilskudd og puljetillegg, som utgjør ein stor del av kiloprisen, og favoriserer tung rase. Tilveksten var 122 gram høyere pr dag for tungrasekryssingen, i forhold til NRF og anguskryssingen, som var nokså lik.

  • Snitt kilopris på tung rase x NRF: 71,69 kr

  • Snitt kilopris på Angus x NRF (angusavtale): 73,19 kr

  • Snitt kilopris på rein NRF: 63,20

Rangering pr. fjøsplass

Charolais på NRF, kvige til slakt. Denne kunne ein også inseminert med kjøttfe og fått ein 75 prosent kjøttfekalv med økt verdi. Kviga hadde da blitt ammeku og fått tilskudd deretter.

Tar eg med tilveksten, så blir rangeringa pr. fjøsplass slik. Forutset slakta på 15-18 måneders alder og delvis korrigert for fôropptak.

  1. Tung rase x NRF

  2. Angus x NRF med angusavtale

  3. Angus x NRF uten avtale

  4. NRF

Årsaken til at tung rase kommer foran Angus med avtale er tilveksten. Krysningene med tung rase produserte ca. 55 kg meir kjøtt som blir 4 000 kr pr. dyr.

Y-sæd eller konvensjonell?

Bruken av kalven vil hjelpe til med valget. Tilslaget er litt lavere ved bruk av Y-sæd, men verdien av kalven øker. Som du ser på kiloprisen for august 2024, vil slakteprisen øke med 3 kr pr. kg for kjøttfekryssing i same periode i 2025. Selges okse/kvigekalven til liv ved 120 kg med normal tilvekst er grunnprisen slik:

  • NRF okse/kvige 4 080/2 760 kr

  • Kjøttfe 50 prosent lett rase 4 600/3 920 kr

  • 50 tung tung rase 5 780/4 680 kr.

Som ein ser er oksekalven vesentlig mer verdt. Det er mulig å oppnå tillegg ved bestemte alder/vektgrenser og rasekombinasjoner, men det blir for omfattende å komme innpå her.

Kvigetillegg og kvigeavtalen

Slakteklare okser, 50 og 75 prosent tung rase.

På kviga vil pristillegget bli kvigetillegget på 4 kr., som gjelder for alle hodyr uansett rase, alder 301 til 730 dager, med slakteklasse O eller høyere, minst 200 kg slaktevekt. Er kviga 75 prosent kjøttfe vil den også utløse kjøttfetillegget. Husk å melde den inn på kvigeavtalen, da får du også kjøttfetillegget. Desse 50 prosent kjøttfe kryssingsdyra er også godt egnet i gourmetkalvproduksjonen, gir ofte O+ og bedre i klasse.

Spisser avlen

Den andre store plussen er at ein produserer neste generasjon melkeku på dei genetisk beste dyra. Den verdien er sjølvforsterkende. Men eg har ikkje kroner og øre på denne verdien. Men det som er sikkert er at holdbarheten øker, fordi ein reduserer tilgangen på kviger og øker kvaliteten på kvigene. Gevinsten på kjøttsida er i dag så stor at mange strekker strikken i påsettprosenten. Behovet for melk øker, så rett mengde kjøttfe må ta høgde for det. I praksis ser me økt ytelse, med godt tørrstoffinnhold og bedre jureksteriør hos dei som har holdt på i flere år med denne strategien.

«Gevinsten på kjøttsida er i dag så stor at mange strekker strikken i påsettprosenten»